AB, bankacılık, menkul değer ve sigorta şirketleri için denetçi otoriteleri resmen onayladı
Avrupa Birliği’nin Maliye Bakanları AB genelinde bankacılık, menkul kıymetler ve sigorta şirketleri için bir denetçi otorite ile makroekonomik riskleri gözlemleyecek bir komite kurulmasına resmen onay verdi. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen AB Maliye Bakanları, Londra, Paris ve Frankfurt’ta tesis edilecek ve ulusal denetçiler arasında aracılık yapacak denetçi otoritelerin kurulmasına ilişkin düzenlemeler hakkında görüşmelerde bulundu.
Denetçi otoriteler, finansal krizin ardından Avrupa Komisyonu tarafından önerilen düzenlemelerin bir parçasını oluşturuyor. AB Maliye Bakanları’nın bu kararı, Avrupa Sistemik Risk Kurulu’nun kurulmasının da yolunu açacak. Söz konusu Kurul, finansal piyasaları gözetleyerek AB ülkelerine ekonomik ve finansal riskler konusunda uyarıda bulunacak.
(Kaynak: Business Insurance, 17 Kasım 2010)
Solvency II için son hazırlıklar yapılıyor
Lloyd's, Avrupalı sigortacıların sermaye yeterliliklerini düzenleyerek sigortacıların daha iyi denetlenmesini sağlayacak Solvency II’ye son rötuşların yapıldığını belirtti. Lloyd's’a göre Solvency II ile birlikte Avrupa sigorta sektörünün risk yönetimi de gelişecek.
Solvency II çerçevesinde sigortacıların öngörülen riskleri karşılamak üzere minimum bir sermaye miktarını saklamaları ve poliçe sahiplerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmeleri zorunlu kılınıyor. Solvency II ile birlikte sigortacıların risk analizi yapmaları ve bu risklere yönelik stratejik planlar uygulamaya koymaları da bekleniyor.
(Kaynak: Postonline.co.uk, 17 Kasım 2010)
Sigortacılar, BM İklim Zirvesi öncesinde uyarıda bulundu
Meksika’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde sigorta sektörü, politikacı ve iş dünyası liderleri ile iklim değişikliğinin sigorta sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini paylaştı. Sigorta sektörü temsilcileri en fazla hasarın fırtına ve seller nedeniyle oluştuğunu belirterek hükümetlerin iklim politikalarının şirketlerin tüm yatırım kararlarını etkilediğine dikkat çekti.
Sigorta ve reasürans şirketleri, sera etkisi yaratan gazların salınımını azaltmak üzere hükümetlere çağrıda da bulundu. Sigorta sektörü temsilcileri bu çağrının küresel ısınma konusunda sanayi devleri ve yeni gelişmekte olan ekonomiler nezdinde fazla yol alınmaması nedeniyle her yıl tekrarlandığını ifade etti.
Sigorta sektörü, hükümetlerin sera etkisi yaratan gazların salınımını azaltacak bağlayıcı tedbirler almak zorunda olduğunu savunuyor. Zira iklim konusunda açık ve net politikaların belirlenmesi ile özel sektörün bu konuda daha etkin hale geleceği öngörülüyor. Sigorta sektörü temsilcileri iklim değişikliği konusunda gerekli tedbirlerin bir an önce alınmaması halinde çevre, toplum ve küresel ekonominin çok büyük darbe alacağına da dikkat çekiyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 22 Kasım 2010)
FERMA ve BIPAR protokol imzaladı
Avrupa Risk Yönetimi Birlikleri Federasyonu (FERMA) ile Avrupa Sigorta Aracıları Federasyonu (BIPAR) sigorta aracılığında saydamlığın sağlanması için protokol imzaladıklarını duyurdu. Her iki federasyon, imzalanan protokolün sigorta aracılığı konusunda üyelerine kılavuzluk edeceğini ifade ediyor. Protokol, sigorta aracılarının görevlerini ne şekilde yerine getirmeleri gerektiğine ilişkin bazı ilkeleri içeriyor.
BIPAR Yönetim Kurulu Başkanı Jaap Meijers ile FERMA Başkanı Peter den Dekker’in yaptığı ortak açıklamada sigorta aracılarının sigortacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadıkları belirtilerek sigorta satışında taraflar arasında çıkan anlaşmazlıkların sigorta aracıları tarafından uygun ve saydam şekilde ele alınması gerektiği ifade edildi. İki federasyon yöneticisi protokolün sigorta ürünlerinin satışında güven ve saydamlığın arttırılmasına da hizmet edeceğine dikkat çekti.
(Kaynak: Insurance Journal, 23 Kasım 2010)
İrlanda, kemer sıkma planını açıkladı
İrlanda hükümeti, borç krizi nedeniyle 15 Milyar Euro değerindeki 4 yıllık kemer sıkma planını açıkladı. Söz konusu plan, Avrupa Birliği ve IMF’nin öngördüğü üzere büyük çaplı harcama kısıntıları ile vergi artışlarını beraberinde getiriyor. Plan doğrultusunda kamu sektöründeki istihdam azaltılarak KDV oranları ve tasarruf arttırılacak. Buna karşın kemer sıkma planı ülkedeki düşük kurumlar vergisi oranında bir değişiklik öngörmüyor.
Son dönemde Euro’nun sert şekilde düşüşe geçmesi ile İrlanda’da ortaya çıkan borç krizinin Euro bölgesindeki diğer ülkelere de sıçramasından endişe duyuluyor. İrlanda’nın kurtarma planının ekonomik büyümeyi yeniden tesis edeceği varsayımı birçok ekonomist tarafından fazla iyimser bulunuyor.
(Kaynak: Business Insurance, 24 Kasım 2010)