CEIOPS, İsviçre reasürans rejimini değerlendirdi
Avrupa Sigorta ve Emeklilik Denetleyicileri Komitesi (CEIOPS) İsviçre reasürans denetleme rejiminin Avrupa Birliği’nde geçerli olan AB reasürans direktifi ile eşdeğer olduğunu tespit etti. 2009 yılı boyunca İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Otoritesi tarafından sağlanan verilere dayalı olarak İsviçre’nin reasürans düzenlemelerini inceleyen CEIOPS, İsviçre’deki reasürans denetlemesinin Avrupa Birliği’ndeki reasürörlerin tabi olduğu düzenlemeler kadar kapsamlı olduğu sonucuna ulaştı.
Buna karşın CEIOPS, İsviçre reasürans rejiminin AB’deki düzenlemelere eşdeğer olması ile birlikte aynı tespitin İsviçre’deki düzenlemelerin 2012’de yürürlüğe girecek Solvency II’ye uyum konusunda geçerli olmayacağını ifade etti.
(Kaynak: Business Insurance, 2 Şubat 2010)
Lloyd’s 2010–2012 Stratejisini açıkladı
Lloyd’s, piyasa koşullarının değerlendirilmesine yönelik olarak 50’nin üzerinde broker, acente ve birliğin görüşlerinin alınması ve incelenmesinin ardından 2010–2012 Stratejisini açıkladı. Buna göre Lloyd’s’un yeni stratejisi Lloyd’s piyasasının geliştirilmesine odaklı olacak. Bu kapsamda Londra’nın rekabetçi bir finansal hizmet merkezi olması ve Lloyd’s’un mevcut faaliyet çerçevesinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Lloyd’s’un CEO’su Richard Ward, Lloyd’s’un ekonomik krizlerden zarar görmeden çıktığını belirterek kurumun güçlü konumunu sürdüreceğini ve 2010 yılının sigortalama, risk yönetimi ve Solvency II’ye yönelik hazırlık yapılmasına odaklı olacağını vurguladı.
(Kaynak: Insurance Journal, 8 Şubat 2010)
Yeni Avrupa Komisyonu güvenoyu aldı
31 Ekim 2014 tarihine kadar görev yapacak olan yeni Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu’ndan güvenoyu aldı. İkinci kez Komisyon Başkanı olan Barossa’ya da siyasi çevrelerden büyük destek geldi. Buna göre Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda Barosso liderliğindeki yeni Avrupa Komisyonu 488 parlamenterden destek oyu, 137 parlementerden ise aleyhte oy aldı.
Hristiyan Demokratlar, Barosso’nun yeni ekibinde çoğunluğu oluşturuyor. Komisyon’daki kadın üye sayısı ise 9 oldu. AB çevreleri Barosso ve ekibini zorlu bir dönemin beklediğini belirtiyor.Özellikle ekonomik krizin sonuçları Barosso ve ekibi için acil eylem gerektiren konu olarak öne çıkıyor.
Lizbon Anlaşması ile birlikte gelen yeni yapılanmayla birlikte Komisyon Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen İngiliz üye Catherine Ashton aynı zamanda Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı olarak da rol üstlenecek. Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn’in yerini ise diplomat kökenli Çek üye Stefan Füle alacak.
(Kaynak: Euractiv, 11 Şubat 2010)
Fransa, emeklilik sistemi reformuna odaklandı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, işveren birlik ve federasyon liderleri ile görüşmesinin ardından mevcut maliyetli emeklilik sisteminin reforme edilmesi için karar taslağının Eylül ayında hazır olacağını açıkladı. Sarkozy, emeklilik sisteminin kurtarılması için artık kararların ertelenmemesi gerektiğini belirterek yeni emeklilik sistemine ilişkin müzakerelerin Nisan ayı itibariyle başlayacağını sözlerine ekledi.
OECD verilerine göre, Euro bölgesinde elde edilen gayrisafi yurtiçi hâsılanın ortalama % 11,1’i emeklilik sistemine giderken Fransa’da gayrisafi yurtiçi hâsılanın % 12,4’ü emeklilik sistemine harcanıyor.
Sarkozy, emeklilik harcamalarını azaltmak üzere emeklilik ödemelerinin düşürülmesi seçeneğini reddetti. Emeklilik harcamalarının azaltılması için önerilen diğer seçenekler arasında ise 60 yaş olan mevcut emeklilik yaşı ve bireylerin emekli maaşı alabilmesi için gerekli çalışma yıl sayısının yükseltilmesi yer alıyor. Buna karşın birlikler her iki seçeneğe de karşı çıkarak daha fazla vergi ödenmesini talep ediyor.
Emeklilik sisteminin reformunu 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına ertelemeyi planlayan Sarkozy’ yi küresel ekonomik kriz erken eylem almaya zorladı.
(Kaynak: Business Insurance, 16 Şubat 2010)
Doğu Avrupa ülkelerinin Euro bölgesine geçişi zorlaşacak
Yunanistan’da çıkan ekonomik krizin AB’yi olumsuz etkilemesi nedeniyle Euro bölgesine katılmayı bekleyen Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Estonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin Euro hayalleri ertelendi. Zira artık Euro bölgesine kabul edilecek ülkelerin Maastricht Kriterlerini çok sıkı olarak yerine getirmeleri gerekecek.
Avrupa Birliği, Yunanistan örneğinde olduğu gibi ekonomisi zayıf Doğu Avrupa ülkelerinin Birliğin ekonomik istikrarını olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyuyor. Bu nedenle AB ekonomistleri Doğu Avrupa ülkeleri için alternatif senaryolar üzerinde çalışma başlattı.
(Kaynak: Euractiv, 17 Şubat 2010)
Alman sigorta şirketleri İran’daki faaliyetlerini durdurdu
Dünyanın en büyük reasürans şirketi Munich Re İran’daki sigorta faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Munich Re tarafından yapılan açıklamada İran’ın nükleer silah programına yönelik olarak artan uluslararası ekonomik yaptırımlar nedeniyle İran’daki sigorta şirketleri ile iş ilişkisini kestiği bilgisi yer aldı. Buna göre Munich Re, Siemens A.G.’den sonra İran’la iş ilişkisini kesen ikinci Alman şirketi oldu.
Petrol ürünlerinin sevkiyatında kargo reasürans hizmeti veren Munich Re, İran’daki faaliyetlerinin durdurulması ile yıllık prim hacminin 10 Milyon Euro civarında gerileyeceğini açıkladı. Avrupa’nın büyük sigorta şirketi Allianz da bu ülkeden gelen prim hacminin göz ardı edilebilir olduğunu belirterek İran’daki reasürans hizmetlerini yenilemeyeceğini duyurdu.
Alman Sigorta Şirketleri Birliği (GDV) ise İran’a karşı yürütülen ekonomik yaptırımların anlaşılır olduğunu ifade ederek yaptırımların sigorta sektörü tarafından desteklendiğini açıkladı. GDV ayrıca İran’a karşı yürütülen yaptırımları yakından takip ettiğini belirterek şirketlerin birbiri ile çelişen yaptırım gereklilikleri ile karşı karşıya bırakılmaması konusunda uyarıda bulundu.
(Kaynak: Business Insurance, 18 Şubat 2010)
İzlanda, AB katılım müzakerelerine başlamak üzere onay aldı
Avrupa Birliği Komisyonu, 23 Temmuz 2009 tarihinde üyelik başvurusunda bulunan İzlanda'nın katılım müzakerelerine başlayabileceği müjdesini verdi. Komisyon tarafından yapılan açıklamada İzlanda’nın mevcut demokrasi, insan hakları ve piyasa ekonomisiyle üyelik müzakerelerine hazır olduğu belirtildi.
Hâlihazırda AB müktesebatının büyük bölümüne uyum sağlayan İzlanda’nın çevre politikaları, tarım ve balıkçılık ile ekonomik politikalar açısından gerçekleştirmesi gereken bazı reformlar bulunuyor. İzlanda’nın AB’ye katılım müzakerelerinin 1 ilâ 2 sene süreceği tahmin ediliyor. Buna karşın İzlanda üyelik başvurusuna Komisyon’dan en kısa zamanda yanıt alan ülke olarak tarihe geçti.İzlanda, bugüne kadar AB üyeliğine sıcak bakmazken geçtiğimiz yıl yaşanan finansal kriz ülkenin AB üyeliği için başvurmasına neden oldu.
(Kaynak: Euractiv, 25 Şubat, 2010)