Avrupa Parlamentosu tüketici hakları için harekete geçti
Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komitesi, tüketicinin korunmasına ilişkin raporu onayladı. İsveçli Sosyal Demokrat Anna Hedh tarafından hazırlanan rapor kapsamında tüketici politikasının daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor. Buna göre tüketicilere daha iyi bilgi aktarılması, tüketici şikâyetleri ve memnuniyeti gibi kriterleri kapsayan tüketici skorbordlarının daha güçlü hale getirilmesi ile tüketici ombudsmanı ofislerinin kurulması rapor kapsamındaki bazı öneriler arasında yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu, özellikle uzun vadeli göstergeleri kapsayan skorbordların detaylı sektör analizlerine dayandırılması konusunda tavsiyelerde bulunarak genişletilmiş skorbordlar için gerekli mali düzenlemelerin sonlandırılması önerisinde bulunuyor.
(Kaynak: İKV-Ebülten, 8–15 Mart 2010)
FERMA, aşırı sermaye teklifleri konusunda endişe duyuyor
Avrupa Risk Yönetimi Birlikleri Federasyonu (FERMA) tarafından yapılan açıklamada poliçe sahiplerinin korunmasını arttıracak Solvency II rejiminin FERMA tarafından desteklendiği ancak FERMA üyelerinin Avrupa Sigorta ve Emeklilik Denetleyicileri Komitesi’nin (CEIOPS) Avrupa Komisyonu’na ilettiği teklifler hakkında endişeleri olduğu belirtildi.
FERMA Başkanı Peter den Dekker Avrupa’daki poliçe sahiplerinin büyük bölümünü temsil ettiklerini belirterek CEIOPS’un aşırı sermaye yeterliliği seviyesine ilişkin öne sürdüğü tekliflerin orta ve büyük ölçekli teminatlar açısından endişe yarattığını açıkladı.
FERMA Başkanı ayrıca hayat-dışı branştaki sigorta şirketlerinin primleri % 20 oranında arttırmaları gerekeceğini belirterek bu durumun FERMA’nın yatırım kabiliyetini ve rekabetçi yapısını etkileyeceğini ifade etti.
Açıklamada özellikle bankacılık sektörünü etkileyen finansal krizin sonuçlarının sigorta sektörü için geçerli olmaması gerektiği de vurgulandı. Sermayenin arttırılmasının afet riskleri için bir güvence sağlamayacağı belirtilerek sermaye artırımının prim maliyetleri ve ürün mevcudiyeti üzerinde etkili olacağı ifade edildi.
(Kaynak: Insurance Journal, 15 Mart 2010)
Avrupalı büyük sigorta grupları stres testini geçti
Avrupa Sigorta ve Emeklilik Denetleyicileri Komitesi (CEIOPS) sigorta şirketlerinin 2008 yılında Lehman Brothers’ın çökmesinden sonra meydana gelen finansal kriz gibi durumlarla mücadele edip edemeyeceğini ölçen stres testinin sonuçlarını açıkladı. Uzun süredir beklenen stres testi sonuçları doğrultusunda CEIOPS, sigorta sektörünün yeterli sermayeye sahip olduğunu ve bu nedenle de sektörün finansal krizi iyi şekilde atlattığını belirtti.
Stres testi, Avrupa’daki 28 önemli sigorta grubunu kapsayarak Haziran 2009 verilerine dayanıyor. Test kapsamında sigorta şirketleri tarafından finansal krizin sermaye yeterlilikleri üzerindeki etkileri de hesaplandı.
Avrupa sigorta sektörü yeni Solvency II rejiminin sigorta şirketlerinin sermaye yeterliliklerinde artış gerektirmeyeceğine inanıyor. CEIOPS ise kriz dönemlerinde yetersiz düzenleme kadar aşırı düzenlemeden de kaçınılması gerektiği görüşünü savunuyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 17 Mart 2010)
Avrupa Birliği, iklim müzakereleri için yeni bir strateji belgesi hazırladı
Avrupa Birliği, Aralık 2009’da Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 15. Taraflar Konferansı’nın ardından “Kopenhag Sonrası Uluslararası İklim Politikası: İklim Değişikliği Üzerine Küresel Eylemi Yeniden Canlandırmak için Harekete Geçmek” isimli bir strateji belgesi yayımladı. Bilindiği üzere Danimarka’daki toplantı emisyonların azaltılmasına ilişkin yükümlülüklerin belirlenmesi açısından başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Avrupa Komisyonu bünyesindeki İklim için Eylem Genel Müdürlüğü ve Çevre Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan strateji belgesinde temel olarak iklim müzakerelerinde bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor. Belgede ayrıca Avrupa Birliği’nin 2020 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltma miktarını % 20’den % 30’a yükseltmesi de diğer önemli bir hedef olarak görülüyor. Buna ek olarak iklim politikaları konusunda AB’nin konumunun desteklenmesi de strateji belgesindeki öncelikler arasında yer alıyor.
(Kaynak: İKV-Ebülten, 8–15 Mart 2010)
Solvency II’ye ilişkin endişeler artıyor
Londra merkezli Sigorta ve Risk Yöneticileri Birliği, (AIRMIC) 2012 yılında uygulamaya girmesi planlanan Solvency II’nin tüketicilerin sigorta teminatı için daha fazla ödeme yapmalarını gerektireceği uyarısında bulundu. AIRMIC’in uyarısı, Avrupa Sigorta ve Emeklilik Denetleyicileri Komitesi’nin (CEIOPS) stres testine tabi tutulan büyük Avrupalı sigorta gruplarının sermaye açısından iyi durumda olduğunu belirten raporunun açıklanmasının ardından geldi.
AIRMIC yöneticisi John Hurrell ise Solvency II rejimi altında sigorta şirketlerinin sermaye yeterliliklerindeki artışın daha az sigorta seçeneği ve daha fazla maliyete neden olacağını belirtti. Hurrell, sigorta şirketlerinin ekonomi için sistemik risk oluşturmadığını da ifade etti.
(Kaynak: Business Insurance, 22 Mart 2010)
Yeni Blok Muafiyeti Yönetmeliği kabul edildi
Avrupa Komisyonu, yeni Blok Muafiyeti Yönetmeliğini kabul etti. Buna göre Avrupa Komisyonu, Blok Muafiyeti Yönetmeliğini’nin ortak hesaplamalar, tablolar, çalışmalar ve sigorta havuzları için yenilenmesi gerektiği kararını verdi.Ancak Komisyon, Yönetmeliğin standart poliçe koşulları ve güvenlik cihazları açısından gözden geçirilmesine ihtiyaç olmadığını savundu.
Yeni Blok Muafiyeti Yönetmeliğinde ortak hesaplamaların beyanında ek gereklilikler ve sigorta havuzlarının hesaplanması gibi konularda önceki yönetmeliğe göre daha sıkı koşullar getiriliyor. Yönetmelikte ayrıca Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (CEA) tarafından talep edilen genişletilmiş bir risk tanımı ile sigorta havuzlarına çift üyelik yasağının kaldırılması gibi unsurlar da dikkate alınıyor. Yeni Blok Muafiyeti Yönetmeliği, 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girerek 31 Mart 2017 tarihine kadar geçerli olacak.
(Kaynak: CEA, Memo for Action, 24 Mart 2010)