Tayland’da meydana gelen sel felaketinin faturası ağır oldu
Geçtiğimiz günlerde Tayland’da meydana gelen sel felaketi, bölgeyi ağır maddi fatura ile karşı karşıya bıraktı. Tahminlere göre sigortalı kaybın 13 Milyar Doları, sel felaketinin sonuçlarını gidermek için ise maliyetin 30 Milyar Doları bulması bekleniyor. Tayland Sigorta Komisyonu’nun ilk belirlemelerine göre ise sigortalı kayıp miktarı 4,5 Milyar Dolar civarında olup bu kayıpların % 80’i Japon sigorta şirketleri tarafından sigortalanmış bulunuyor.
Ülkenin 7 sanayi bölgesini etkileyen sel felaketi 10.000 fabrikanın kapanmasına 400 kişinin ise hayatını kaybetmesine neden oldu. Yetkililer, fabrikalara ulaşımın kesildiğini belirterek toplam kaybın ne kadar olduğunun netlik kazanmadığını ifade ediyor.
(Kaynak: Business Insurance 31 Ekim 2011)
İklim değişikliği Asya ve Afrika kıtasındaki şehirler için büyük risk faktörü oluşturuyor
Maplecroft firması tarafından iklim değişikliğine ilişkin hazırlanan çalışma, Afrika ve Asya kıtalarındaki mega kentlerin gelecek yıllarda iklim değişikliğine karşı savunmasız kalacağını belirtiyor.Çalışmada bu kentlerin en fazla seller, artan deniz seviyeleri, kuraklık ve fırtınalardan kaynaklanan risklere maruz kalacağının altını çiziyor.
193 ülkeyi mercek altına alan çalışma ülkeleri orta ve üst düzey risk grupları çerçevesinde inceliyor.Risk seviyeleri maruz kalınan risk çeşitleri ve sayıları ile ülke ve şehirlerin bu risklerle mücadele edebilme kapasiteleri ve bölgelerin felaketlere karşı ne kadar savunmasız olduğu gibi göstergelerle belirleniyor.
Maplecroft çalışması, Haiti’yi doğal felaket riskine maruz kalabilecek ülkeler listesinin ilk sırasına yerleştiriyor. İzlanda ise en az riske maruz kalacak ülke olarak değerlendiriliyor.Çalışmada dünyanın en hızlı büyüyen 20 şehri de mercek altına alınıyor.Buna göre Addis Ababa, Manila, Kolkata and Jakarta gibi şehirler aşırı risk grubu içinde yer alırken Şangay, Pekin, Kahire gibi şehirler ise orta düzey risk grubuna dahil ediliyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 26 Ekim 2011)
Munich Re, sigorta ve reasürans piyasaları için zorlukları değerlendirdi
Munich Re, sigorta ve reasürans şirketlerinin karşılaştığı zorlukları değerlendirdi. Buna göre Avrupa ve Amerika’daki borç krizi, düşük faiz oranları ve doğal afet riskleri sigorta ve reasürans piyasaları için başlıca belirsizlikler olarak sıralanıyor. Munich Re ayrıca riskler arasında artan bağlantının sigorta piyasaları için önemli zorluklara neden olduğuna işaret ederek 2011 yılının doğal afetler nedeniyle sigorta sektörü açısından maliyetli bir yıl olduğunu da belirtiyor.
(Kaynak: Business Insurance, 25 Ekim 2011)
Dünya sigorta piyasaları Van depremini değerlendirdi
Yabancı risk modelleme şirketleri geçtiğimiz günlerde Van’da meydana gelen depremin ardından ortaya çıkan kayıpların maliyetini belirlemeye çalışıyor. Buna göre ilk analizler sigortalı kayıp miktarının 100 Milyon Dolar ile 200 Milyon Dolar arasında olmasını öngörüyor. Ekonomik kayıpların yanında Türkiye’deki bina yapımı konusundaki düzenlemeler ve bunların uygulanması da önemli bir tartışma konusu olarak dünya gündeminde yankı buldu.
(Kaynak: Commercial Risk Europe, 27 Ekim 2011)
Almanya ve Fransa Yunanistan krizini tartışıyor
Yunanistan’daki borç krizi Almanya ve Fransa’yı bir kez daha karşı karşıya getirdi. Buna göre Fransa'nın Euro bölgesindeki borç krizi ile mücadelede daha fazla Avrupa Merkez Bankası kaynağının kullanılması yönündeki çıkışı Almanya ve diğer AB ülkelerinin sert tepkisine neden oldu. Bu nedenle liderler önümüzdeki günlerde borç krizine ilişkin kapsamlı bir strateji oluşturulması için bir araya gelecek.
Zira Yunanistan’da başlayıp İrlanda ve Portekiz gibi ülkelere de yayılan borç krizi Euro bölgesindeki diğer 17 AB ülkesini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle Avrupa piyasaları liderler zirvesinden çıkacak kararı bekliyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 21 Ekim 2011)