Belçika iki nükleer reaktörü kapatmayı planlıyor
Geçen yıl Japonya’da meydana gelen Fukuşima faciasının ardından Avrupa ülkeleri nükleer enerji kullanımını yeniden mercek altına almıştı. Belçika ise 2025 yılına kadar nükleer enerji üretimini sonlandırmayı hedeflemişti.Ancak ülkedeki Doel 3 rektöründe yapılan güvenlik kontrolleri sırasında rektörde çatlak olduğu yönündeki bulgulara ulaşılması ile birlikte Doel 3 ve aynı üreticinin imalatı olan başka bir reaktörün daha kapatılması gündeme geldi.
Bu kapsamda ülkede daha önce 2022 yılında kapatılması hedeflenen Doel 3 reaktörünün daha yakın bir tarihte kapatılması bekleniyor. Belçika Federal Nükleer Kurumu (AFCN) yetkilileri, Doel 3 ve Tihange 2 reaktörünün üreticisi olan ve artık faaliyette olmayan Hollandalı firmanın dünya çapında 21 nükleer reaktör imal ettiği bilgisini veriyor.
(Kaynak: Euractiv tr, 9 Ağustos 2012)
Avrupa ülkeleri atık yönetiminde başarısız kaldı
Avrupa Komisyonu'nun çevreden sorumlu departmanı AB ülkelerinin atık yönetimi konusunda 2020 hedeflerine ulaşamayabileceğini duyurdu. Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar evsel atıklarda % 50 oranında azalma kaydetmeyi hedefliyor.
Atık yönetimi konusunda AB ülkeleri geri dönüştürülen atıklar, atık yok etme maliyetleri ve AB mevzuatını ihlal gibi 18 kriter üzerinden değerlendiriliyor. Buna göre Avrupa’da atık yönetimi konusunda başarısız olarak değerlendirilen ülkeler arasında Yunanistan, İtalya ve Güney Kıbrıs yer alıyor.
Buna karşın Avusturya, Almanya, Belçika, Danimarka, Hollanda ve İsveç ise en iyi geri dönüşüm sistemlerine sahip ülkeler olarak sıralanıyor. Avrupa Komisyonu, birçok ülkenin mevcut yapısal fon ve imkânlara rağmen halen atıklarını çöplüklerde biriktirmeyi sürdürdüğünü belirtiyor. Avrupa Birliği, atık mevzuatının eksiksiz uygulanması halinde yılda 72 milyar Euro tasarruf ile 400 bin kişiye istihdam sağlanacağını öngörüyor.
(Kaynak: Euractiv tr, 10 Ağustos 2012)
Euro bölgesinde ekonomik durgunluğun artması bekleniyor
Euro bölgesi yılın ilk yarısında durgunluk dönemini atlatsa da bölgedeki kemer sıkma politikaları ve gücünü arttıran borç krizi Euro bölgesi çevresinde daha da hissedilir hale geldi.Uzmanlar, iyimser havanın fazla uzun ömürlü olmayacağı görüşünü paylaşıyor.
Zira Avrupa’daki borç krizi ikinci çeyrekte Yunanistan’ın tek para birimi Euro’dan çıkmasına ramak kalması ve İspanya’nın banka krizi ile mücadelesi ile birlikte tehlikeli boyutlara taşındı.Uzmanlar ise mevcut karamsar resmin kısa zamanda değişmeyeceği görüşünü taşıyor.Bütçe kesintileri, Euro bölgesi çevresindeki yüksek faiz oranları ve büyüyen borçlar gittikçe kısır bir döngüye dönüştü.Bu nedenle uzmanlar, üçüncü çeyrekte Avrupa ekonomisinin daha fazla küçülme göstereceği yönünde uyarıda bulunuyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 14 Ağustos 2012)
Hindistan, İran’dan petrol sevkiyatına devam ediyor
AB’nin İran petrolü taşıyan tankerlere karşı yaptırım uygulamaya koyması ile birilkte Japonya’nın ardından Hindistan’da İran petrolü taşıyan tankerler için hükümet destekli sigorta uygulamasını hayata geçirdi. Hindistan’a ait petrol yüklü ilk tanker geçtiğimz günlerde İran’dan ayrıldı.Yeni karar ile İran petrolü taşıyan Hindistan tankerleri devlete ait bir sigorta şirketi tarafından sigortalanıyor. Hindistan, AB yaptırımlarına karşın ülkenin acil petrol ihtiyacı nedeniyle İran’dan petrol ithaline devam ediyor.
AB’nin yaptırım kararından sonra ilk olarak Japonya’da meclisten geçirilen bir karar ile İran petrolü taşıyan tankerlerin sigortalanması kabul edilmişti.İran ise Çin, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelere petrol sevkiyatının İran tankerleri ile sağlanmasını teklif etmesine rağmen söz konusu ülkeler bu teklife İran’ın tanker filosunun büyüklüğü ve İran’ın sağladığı sigorta teminatının uygunluğu konusundaki şüpheleri nedeniyle sıcak bakmadı.
(Kaynak: Insurance Journal, 15 Ağustos 2012)