ABI, Solvency 2 konusunda uyarıda bulundu
İngiliz Sigorta Şirketleri Birliği (ABI) Başkanı Otto Thoresen, geçtiğimiz günlerde katıldığı Economist Sigorta Zirvesi’nde taslak Solvency 2 kurallarının İngiliz sigortacıları Birleşik Krallık’taki ekonomik büyümeden ve uzun dönemli yatırımlardan uzaklaştırmamasını teminen AB politika yapıcılarının gerekli önlemleri alması gerektiğini savundu.
ABI Başkanı, İngiliz sigorta sektörünün İngiliz ekonomisine önemli katkı sağladığını belirterek İngiliz ve diğer AB ülkesi sigortacılarının diledikleri gibi dünyada iş yapma imkanına sahip olmaları gerektiğine de dikkat çekti.
(Kaynak: Insurance Journal, 5 Mart 2012)
Geneva Association raporu 2011 yılında meydana gelen doğal afetleri değerlendiriyor
Geneva Association tarafından hazırlanan “Aşırı doğa olayları ve Sigorta” başlıklı son raporda 2011 yılında meydana gelen doğal afetlerin etkileri incelenerek iklimle bağlantılı risklerde sigortanın rolü ve işleyişi analiz ediliyor. Sigortacılar, ekonomistler ve akademisyenler tarafından hazırlanan raporda doğal afetlere karşı ekonomik ve fiziksel esneklik geliştirilmesi konusundaki tedbirlerin önemi ve sigortanın etkisi mercek altına alınıyor.
Raporda doğal afetlerden edinilen dolaylı derslerin daha iyi risk değerlendirmesi yapmak ve önümüzdeki dönemde meydana gelmesi muhtemel benzer risklere karşı adaptasyon sağlamak açısından önemli olduğu belirtiliyor.Geneva Association raporu, hükümet ve karar alıcıların 2011 yılında meydana gelen doğal afetlerden ders almaları gerektiğini de vurguluyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 9 Mart 2012)
IMF, küresel ekonominin nabzını tuttu
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde Çin’de katıldığı bir toplantıda dünya ekonomisini değerlendirdi. IMF Başkanı, küresel ekonominin iyileşmeye başladığını ve Euro bölgesi ile Amerika’dan istikrar sinyallerinin geldiğni belirtti.Buna karşın Lagarde, gelişmiş piyasalardaki yüksek borç seviyeleri ile artan petrol fiyatlarının önemli risk teşkil ettiğini kaydetti.
IMF Başkanı iyileşme sinyallerine karşın ekonomik aktörlerin rehavete kapılmamaları gerektiğine değinerek küresel ekonominin önünde daha birçok ekonomik ve finansal zorluklar olduğunu belirtti.Buna göre Lagarde, yüksek kamu borçları nedeniyle kırılgan hale gelen finansal sistemleri öncelikli risk olarak tanımladı. IMF Başkanı, artan petrol fiyatlarını ve yükselen ekonomilerdeki faaliyetlerin orta vadede yavaşlamasını ise diğer önemli riskler olarak sıraladı.
(Kaynak: Insurance Journal, 19 Mart 2012)
Avrupa Birliği, İran petrolünün sevkiyatı için gereken sigortanın muafiyeti konusunda kararsız kaldı
Avrupa Birliği diplomatları İran’dan ham petrol nakliyesi için gerekli kılınan sigortanın muaf tutulup tutulmaması konusundaki kararı erteledi. Asyalı petrol ihracatçıları petrol sevkiyatının devam etmesi için Avrupa Birliği hükümetleri nezdinde lobi faaliyetlerini sürdürüyor.Buna karşın, AB başkentleri AB’nin İran’ın nükleer çalışmalarını iptal etmesine yönelik önlemlerinin zayıflatılmasına karşı ihtiyatlı davranıyor.
Avrupa Birliği Ocak ayında aldığı petrol ambargosu uygulama kararı ile üye devletlerin İran’dan petrol sevkiyatını durdurmasını talep etti.Karara karşın üye devletlere Temmuz ayına kadar mevcut sözleşmeler kapsamında petrol nakliyesi yapılması için bir geçiş dönemi tanındı.AB’nin İran’a yönelik petrol ambargosu, Avrupalı sigorta ve resürans şirketleri tarafından İran petrolü taşıyan gemilerin zararlarının tazmin edilmemesini de öngörüyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 20 Mart 2012)
OECD, Euro bölgesini mercek altına aldı
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) finansal piyasalarda yaşanan rahatlamaya karşın Euro bölgesindeki borç krizinin henüz sona ermediği konusunda uyardı. OECD tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada Euro bölgesindeki bankaların halen zayıf durumda olduğuna ve borç seviyesinin artmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
Bu kapsamda OECD, 17 üyeli Euro bölgesinin güçlü ekonomik reformlara ihtiyacı olduğunu belirterek üye devletlerin bu ihtiyaca kayıtsız kalmamaları gerektiği konusunda uyardı. Bütün uyarılarına karşın OECD Euro bölgesinin 2012 yılında % 0,2 oranında büyüme göstereceğini öngörüyor. OECD’ye göre Euro bölgesinde orta vadede güvenilir ve detaylı bütçe planı hazırlanması gerekiyor.
Zira kriz, politika yapıcıların kemer sıkma politikalarını güçlendirmiş olsa da bu yıl özellikle Güney Avrupa ülkelerinde görülen ekonomik gerileme Euro bölgesi liderlerinin ve Avrupa Komisyonu’nun üye devletler üzerinde yaptırım uygulamasını güçleştiriyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 27 Mart 2012)