Dünya Ekonomik Forumu raporu sosyo-ekonomik riskleri dünyayı endişelendiren konular arasında birinci sıraya yerleştirdi
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan "Global Riskler 2012" başlıklı raporda dünya ekonomisini etkileyen sorunlar mercek altına alındı. 469 uzman ve sektör liderinin katıldığı anketin sonucuna göre geçtiğimiz yıl dünyanın hakkında en fazla endişe duyduğu konu çevresel riskler iken gelecek 10 yıl içerisinde en fazla kaygı duyulan konu sosyo-ekonomik riskler olacak. Buna göre kronik mali dengesizlikler, gelir dağılımındaki uçurum gibi riskler önümüzdeki dönemde dünyanın gündeminde önemli yer teşkil edecek.
Rapora göre söz konusu riskler dünyanın sistemik finansal krizler ile gıda ve su krizine karşı savunmasız olduğu bir dönemde küresel ekonomiyi tehdit edecek. Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre ekonomik krizler ve sosyal karışıklıklar küreselleşmenin getirdiği gelişmeleri de olumsuz etkileyecek.
(Kaynak: Commercial Risk Europe, 13 Ocak 2012)
Swiss Re, sigortanın depremler ertesindeki rolünü mercek altına aldı
Swiss Re “Depremden Dersler” başlıklı yeni raporunda son iki yılda meydana gelen ve birçok can ve mal kaybına neden olan depremleri mercek altına aldı.Raporda 2010-2011 yılları arasında meydana gelen sismik olaylar nedeniyle oluşan ekonomik kaybın 276 Milyar Doların üzerinde olduğu belirtiliyor.Swiss Re, meydana gelen depremlerin önemli maliyetlere neden olmasına karşın depreme meyilli ülkelerin halen yeterli derecede sigortalı olmadığına dikkat çekiyor.
Raporu hazırlayan Swiss Re analistleri de deprem ertesinde sigorta sektörünün önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Zira sigorta kaybolan hayatları geri getiremese de uygun sigorta ve risk transferi mekanizmaları iyileşme sürecini hızlandırıyor. Buna karşın yeniden yapılanmada sigortanın katkısı ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor.En yüksek sigorta penetrasyon oranına Yeni Zelanda’da rastlanırken bu oranın Japonya’da halen düşük seviyede olduğu gözleniyor.
Swiss Re raporuna göre yüksek sismik riske meyilli sanayileşmiş ülkelerde bile halen düşük seviyelerde seyir izleyen sigorta penetrasyon oranı toplumdaki düşük risk algısı ile açıklanıyor.Sonuç itibariyle, depremlerin meydana gelme sıklığının diğer doğal afetlere kıyasla daha az olduğu yönündeki algı nedeniyle deprem riski toplumlar üzerinde büyük baskı yaratmıyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 17 Ocak 2012)
Geneva Association, 2012 yılında sigortacıları bekleyen zorlu konuları araştırdı
Geneva Association tarafından hazırlanan çalışmada 2012 yılında sigorta sektörü için endişe teşkil eden konular ele alındı. Buna göre 2012 yılında sigorta sektörünü bekleyen zorlu konular arasında ilk sırada finansal istikrarsızlık yer alıyor. Doğal afet risklerinin yönetimi ve yaşlanan nüfus ise diğer önemli konular arasında bulunuyor.
Buna göre 2011 yılında sigortacıların odaklandığı küresel finansal istikrar konusunun 2012 yılında da etkili olacağı belirtiliyor. Zira finansal düzenlemeler sermaye piyasaları ve finansal sistemler üzerinde güçlü etki yaratarak bunların gelişiminde önemli rol oynuyor.
Çalışmaya göre 2011 yılında meydana gelen doğal afetler en fazla ekonomik kayba neden olan afetler olarak tarihe geçti. Bu konuda ülke yönetimlerinin vatandaşlarının maruz kaldığı doğal risklere karşı uygun risk yönetim planlarını hayata geçirmeleri gerektiği ifade ediliyor.Buna karşın çalışmada, doğal afetlerin meydana getirdiği ciddi sonuçlarla birlikte doğal afet risklerine karşı savunmasızlıkla başa çıkılması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğine de dikkat çekiliyor.
Sigorta sektörü ve ülke yönetimlerini bekleyen diğer bir sorun ise yaşlanan nüfus olarak gösteriliyor.Zira artan yaşam süreleri finansal kriz ile mücadele eden hükümetlerin üzerinde baskı yaratıyor. Mevcut durumda borçlu ülkelerin vatandaşlarına sosyal güvenlik sağlayabilmeye ilişkin endişeleri her geçen gün artıyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 19 Ocak 2012)
İtalya’daki yolcu gemisi kazası deniz taşımacılığı için yeni güvenlik standartlarını gündeme getirdi
Geçtiğimiz günlerde bir İtalyan sahilinde meydana gelen yolcu gemisi kazası deniz taşımacılığı konusundaki uluslararası güvenlik kurallarının yeniden incelenmesi konusunu gündeme taşıdı. Ancak deniz taşımacılığı yapan başlıca ülkelerin yakın zamanda yeni değişiklik yapmaya hevesli olmadığı görülüyor.
Deniz taşımacılığı yapanlar için halihazırda bir uluslararası rejim bulunmasına rağmen söz konusu rejimin uygulanması ulusal inisiyatife kalıyor. Sigortacılar ve deniz hukuku uzmanları ise deniz taşımacılığında görev alan personelin eğitimindeki en büyük engelin yüksek maliyet olduğunu belirtiyor.Buna göre deniz taşımacılığı konusunda orduda kullanılan kapsamlı eğitim tekniklerinin maliyeti deniz taşımacılığı yapan ülkeler ve taşımacılık şirketleri tarafından üstlenilmek istenmeyen bir yük olarak görülüyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 19 Ocak 2012)
Avrupa Birliği internet kullanıcılarının verilerinin korunmasına ilişkin yeni mevzuat hazırlıyor
Avrupa Birliği önümüzdeki günlerde internet kullanıcılarının kişisel verilerinin kullanımı hakkında şirketlere yönelik yeni katı kuralların getirileceğini duyurdu. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada yeni veri koruma mevzuatının internet kullanıcılarının korunmasını ve profesyonel anlamda bürokratik işlemlerin sonlandırılmasını hedeflediği yer aldı.
Yetkililer, Avrupa’da çevrimiçi veri koruma sisteminin hantal ve şirketler için maliyetli olduğu yaklaşımını savunuyor.Avrupa’da yeni veri koruma kurallarının Ocak sonu itibariyle kabul edilmesi bekleniyor.Düzenlemenin ulusal hükümetler tarafından da onaylanması gerekiyor.Ancak Fransa ve Almanya gibi ülkelerin internet korsancılığı konusundaki karar verme gücünün Brüksel’e kaymasına karşı tepki göstermesi bekleniyor.
Yeni mevzuatla ilgili yasal sürecin iki yıl sürmesi ve bu dönemde kuralların önemli derecede değişmesi bekleniyor.İnternet şirketlerinin ilgili mevzuata 2014 yılından önce uyum sağlaması öngörülmüyor.
Sosyal paylaşım sitelerinin milyonlarca kullanıcıya veri yükleme ve veriye ulaşma imkanı sağlaması ve bu uygulamaların oldukça yaygın hale gelmesi ile birlikte Avrupa’da yeni bir mevzuat hazırlığı gündeme geldi.
(Kaynak: Insurance Journal, 23 Ocak 2012)