Birleşmiş Milletler çevre için alarm verdi
Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından hazırlanan 5. Küresel Çevre Bakış (GEO-5) raporu, yeni çevresel hedefler üzerinde mutabakat sağlanması konusunda çağrıda bulunuyor. GEO-5 raporu nüfus artışı, şehirleşme ve tüketimin çevre üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara neden olduğuna dikkat çekiyor.Bu kapsamda raporda hükümetlerin daha iddialı hedefler belirlemeleri gerektiğine yer veriliyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı Direktörü Achim Steiner konuya ilişkin verdiği demeçte, 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun 9 Milyara ulaşacağını belirterek küresel ekonominin her geçen gün daha fazla doğal kaynağı tükettiğini sözlerine ekledi. Steiner, mevcut doğal kaynakların tüketiminin bu şekilde devam etmesi halinde hükümetlerin benzeri görülmemiş zararlarla karşı karşıya kalacağı yönünde uyarıda bulundu.
GEO-5 raporunda çevreye yönelik belirlenen 90 hedeften halihazırda 4’ünün önemli aşama kaydettiğine dikkat çekilirken iklim değişikliği ve çölleşmenin azaltılması gibi konularda yeterli gelişme kaydedilemediğine yer veriliyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 7 Haziran 2012)
Euro bölgesinde daha derin ekonomik bütünleşme için zaman gerekiyor
Euro bölgesindeki kriz nedeniyle AB, mali bütünleşmenin yollarını aramaya başladı.Bu kapsamda Avrupa Merkez Bankası ile bazı Avrupalı politika yapıcılar 17 üyeli Euro bölgesinde daha sıkı bir ekonomik bütünleşmenin sağlanması yönünde çağrıda bulundu.Ancak söz konusu entegrasyon ülkelerin mali politikaları üzerindeki ulusal egemenliklerini Avrupa Komisyonu’na transfer etmelerini gerektiriyor.
AB Komisyoneri Olli Rehn üyeler arasındaki mali entegrasyonun Euro bölgesinde güvenin yeniden tesis edilmesi için önemli bir adım olduğunu belirtiyor.Buna karşın Rehn, bütünleşmenin ancak orta vadede sağlanabileceğini ifade ediyor. Mevcut durumda bütçe açığını kontrol edemeyen üyeler Avrupa Komisyonu’nun yaptırımlarına maruz kalıyor.Ancak mali bütünlük için üyeler arasında mutabakat sağlanması halinde Avrupa Komisyonu’nun üye devletlerin harcamalarını daha yakından izleme hakkı genişletilecek.Bu durumda Avrupa Komisyonu, üye devletlerin ulusal bütçeleri hakkında son söz sahibi olacak.
AB’deki mali bütünlüğün nasıl sağlanacağı yolundaki tartışmalar devam ederken birçok ekonomist ve yatırımcının parasal birlik mali birlikle desteklenmediği sürece Euro’nun yarıda kalmış bir proje olduğu yönündeki görüşü daha fazla kabül görmeye başladı.
(Kaynak: Insurance Journal, 12 Haziran 2012)
Avrupa ülkeleri sağlık harcamalarında kesintiye gidiyor
Avrupa Birliği’ndeki kriz nedeniyle bazı üye devletler sağlık harcamalarında önemli kesinti yapmaya başladı. Kaynaklar, Yunanistan'ın sağlık bütçesinde 2011 yılında 1.4 Milyar Euro; 2012 yılında ise ruh sağlığı hizmetlerinde yüzde 50 kesinti yapıldığını açıklıyor. Letonya’da ise 2009 yılından beri hemşire maaşlarının indirildiği ve hizmet veren hastane ve yatak sayısının 2006 ile 2010 yılları arasında azaldığı belirtiliyor.
Bir diğer AB üyesi Estonya'da ise hasta yardımlarının önemli derecede azaltıldığı ifade ediliyor.Buna ek olarak Fransa’nın jenerik ilaçlara yönelmek ve tıbbi cihazlardan tasarruf etmek suretiyle sağlık sigortalarına yönelik yapılan harcamaları 2.4 Milyar Euro azaltmayı planladığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.
AB ülkelerinin sağlık hizmetlerinde kemer sıkma politikalarına yönelmeleri ile birlikte mali sorunların sağlık hizmetlerine erişimi etkilememesi ve güçlü sağlık bütçeleri kapsamında sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi gerektiği yönündeki görüşler gündeme damgasını vuruyor.
(Kaynak: Euractiv, tr, 13 Haziran 2012)
Portekiz Sigorta Birliği, İspanyol sigortacılar ile kriz tecrübelerini paylaştı
Geçtiğimiz günlerde İspanya’da gerçekleşen bir toplantıda söz alan Portekiz Sigorta Birliği (APS) Başkanı Pedro Seixas Vale, İspanya’nın devam eden kriz nedeniyle Avrupa Birliği’nden yardım alan 4. ülke olmasının ardından İspanyol sigortacıları zor bir dönemin beklediği konusunda uyarıda bulundu.
Vale, Portekiz’in geçen yıl AB’den 78 Milyar Euro değerinde yardım almasının ardından Portekiz sigorta sektörünün nasıl etkilendiği konusundaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Buna göre APS Başkanı Vale, en büyük tehlikenin sigorta sektörünün bağımsızlığını kaybetmesi olduğunu ifade ederek en kötü sonucun şirketlerin devlet müdahalesi ile karşı karşıya kalmaları olduğunu belirtti.
Vale’nin uyarısı zamanlama olarak İspanya’nın üçüncü en büyük bankası Bankia’nın devletleştirilmek istenmesine denk gelmesiyle anlamlı karşılansa da İspanyol sigorta sektörü temsilcileri sigorta sektörünün bankacılık sektörü ile bir tutulmaması gerektiğini vurguladı. Buna karşın Vale, İspanyol sigorta şirketlerinin Euro krizinden kaçmasının pek mümkün olmayacağına dikkat çekti.
APS Başkanı Vale ayrıca şirket ve bireylerin tasarruf etmek amacıyla daha ucuz ürünlere yönelmesi ile birlikte Portekizli sigortacıların gelir ve karlılıklarının azaldığını da sözlerine ekledi. Vale, yatırım portföyündeki küçülmeden de bahsederek İspanyol sigortacıların da aynı sorunlarla başa çıkması gerekebileceği yönünde uyarıda bulundu.
(Kaynak: Commercialriskeurope.com, 21 Haziran 2012)
Güney Kore, İran petrolü ithalatını askıya aldı
Avrupa Birliği’nin 1 Temmuz itibariyle başlayacak olan İran petrolü taşıyan tankerlerin sigortalanmayacağı yönündeki ambargo uygulaması ile Güney Kore İran petrolü ithalatını durdurduğunu açıkladı.Avrupa Birliği tarafından İran’ın nükleer silah programı yürüttüğü gerekçesiyle alınan tedbirlerden biri olan ambargo ülkelerin İran petrolü ithalatını yeniden gözden geçirmesine neden oldu.Zira tanker filolarının %90’ına Avrupalı şirketler tarafından güvence sağlanıyor.
Asya ülkeleri arasında İran petrolü ithalatını askıya alan ilk ülke doğal kaynağı bulunmayan Güney Kore oldu.İran’dan petrol ithal eden ülkeler sıralamasında 4. sırayı alan Güney Kore’nin aksine Çin ve Hindistan gibi diğer Asya ülkeleri ise İran’dan petrol ithalatı yapmaya devam edecek.Avrupa Birliği ise İran’ın nükleer silah programının sınırlandırılması konusunda uluslararası uyarılara uymaması halinde daha fazla tedbirin uygulanacağını ilan etti.
(Kaynak: Insurance Europe, 26 Haziran 2012)