Bafin, Alman şirketleri Solvency II’ye hazırlık konusunda uyardı
Geçtiğimiz günlerde Alman Sigorta Birliği (GDV) tarafından 10. Solvency II konferansı Berlin’de gerçekleştirildi. Konferansta söz alan Alman Sigorta Denetleme Otoritesi (BAFIN) yetkilileri sigorta şirketlerinin yeni sermaye yeterliliği kurallarını uygulamak için yürürlük tarihi olan 2016 yılını beklememeleri konusunda uyarıda bulundu.
Uzun bir sürenin ardından Solvency II uygulamasını da kapsayan Omnibus II direktifi konusunda Avrupa Birliği karar mercileri arasında uzlaşma sağlanması ile birlikte Avrupa sigorta piyasası rahat bir nefes aldı.
Bafin, Solvency II’ye hazırlık sürecinde şirketlere gereken yardımın sağlanacağı konusunda teminat verdi. Bafin, konu ile ilgili olarak Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Kurumu’nun ilgili düzenlemelere hazırlık için kılavuzlar hazırladığını belirterek Bafin’in şirketlerin bu kılavuzları uygulamaları için gerekli çalışmaları yapacağını da ifade etti.
(Kaynak: Commercialriskeurope.com, 1 Kasım 2013)
Avrupalı sigortacılar Solvency II konusundaki uzlaşıyı memnuniyetle karşıladı
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nde Solvency II konusunda anlaşma sağlanması ile birlikte Avrupalı sigortacılar rahat bir nefes aldı. Anlaşma ile sermaye yeterliliğinin beklenilen kadar katı olmaması ve sektör için uzun yıllar süren belirsizliğin sona ermesi sigortacıları rahatlattı.
Birlik genelinde uzun süre uzun dönemli sigorta ürünleri için gereken sermaye yeterlilliği konusundaki görüşmelerde sonuç sağlanamamıştı. 2016 yılında uygulamaya girmesi hedeflenen Solvency II uygulamasına hazırlık olarak büyük sigorta şirketleri halihazırda milyonlarca Euro harcama yaptı.
Avrupa sigorta sektörünü daha güvenli hale getirecek Solvency II kuralları hakkında Avrupa Parlamentosu ve Avrupa ülkeleri arasında uzlaşma sağlanması ile 13 yıllık bir maraton sona ermiş oldu.
(Kaynak: Insurance Journal, 14 Kasım 2013)
Çin, araçlarda çocuk koltuğu kullanımını zorunlu hale getiriyor
Geçtiğimiz yıl Amerika’daki araç sayısının yarısına sahip Çin’de meydana gelen kazalarda çocuk ölümlerinin miktarı Amerika’daki kazalarda meydana gelen çocuk ölümlerinin üç katına ulaştı. Hükümet önlem olarak bu yıl içinde sürüş halinde emniyet kemeri ve telefon kullanımına ilişkin cezaları arttırmıştı. Çin hükümeti yeni olarak ise arabalarda kazalarda boyun ve omur iliği zedelenmelerini % 70 oranda önleyecek çocuk koltuklarının kullanımını zorunlu kılmaya hazırlanıyor.
Bu çerçevede Çin Sağlık Bakanlığı bu yıl sonunda arabalarda çocuk koltuklarının kullanımını teşvik etmek üzere ulusal bir kampanya başlatacak.Kampanya kapsamında yuva, ilkokul ve hastahanelerde ebeveynlere yönelik çocuk koltuklarının bilinçli kullanımına ilişkin seminerlerin düzenlenmesi planlanıyor.
2020 yılına kadar araç sayısının üç katına çıkmasının beklendiği Çin’de 2015 yılına dek sürecek kampanyanın kazalardaki çocuk yaralanmaları ve ölümlerini ciddi şekilde azaltması planlanıyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 25 Kasım 2013)
Küresel ısınma paktı için görüşmeler sürüyor
Geçtiğimiz günlerde 190 ülkenin çevre bakanları Varşova’da bir araya gelerek küresel ısınma ve fosil yakıtların kullanımı ile mücadeleye yönelik anlaşma üzerinde görüşmelere başladı. Delegeler fırtına ve deniz yükselmeleri nedeniyle oluşan erozyon ve sellerle mücadele edebilmek üzere bir hasar mekanizması üzerinde uzlaşma sağladı.
Ancak konu hakkında bir gelişme kaydedilmesi için küresel ısınmayı tetikleyen ülkeler olarak itham edilen Hindistan ve Çin’in hava kirliliğini azaltacak bir programı uygulaması ve gelişmiş ülkelerin fakir ülkelere çevresel yardımı arttırması gerekiyor.
Varşova’da uzlaşma sağlanması 2015 yılında Paris’te anlaşmaya son halini vermek üzere büyük önem taşıyor.Bu kapsamda küresel ısınma konusunda zengin ve fakir ülkeler arasındaki husumetin bertaraf edilmesi önemli bir gündem maddesini teşkil ediyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 22 Kasım 2013)
İran’ın nükleer program sınırlandırıldı
Geçtiğimiz günlerde İran ve dünyanın 6 büyük gücü arasında varılan anlaşma ile İran’ın nükleer programı bazı yaptırımların iyileştirilmesine karşılık sınırlandırıldı.İran’ın yürüttüğü nükleer program nedeniyle Amerika ve AB tarafından uygulanan yaptırımlar enerji şirketlerinin İran’a olan yatırımlarını geri çekmelerine ve Tahran’ın petrol ihracatının günde 2.5 milyon varile düşmesine neden olmuştu.
Anlaşma ile İran’a yaptırımlar konusunda bazı esnekliklerin tanınması da gündeme geldi.Bu kapsamda İran petrolü taşıyan tankerlere sigorta yaptırma izni verilmemesi gibi engellerin ortadan kalkması öngörülüyor.Yetkililer, sigorta konusundaki yasağın ortadan kalkması ile İran’ın sadece Hindistan’a olan petrol ihracatının 200.000 varilden 400.000 varile çıkması bekleniyor.
(Kaynak: Insurance Journal, 25 Kasım 2013)