CEA, “İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Sosyal ve Ekonomik Etkilerinin Azaltılması” başlıklı raporunu yayınladı.
Özellikle son yıllarda büyük sel baskınları, kuraklık vakaları, Avrupa’da artan orman yangınları ve Amerika’da ortaya çıkan yıkıcı kasırgalar dünya genelinde doğal afetlerin sayı, ölçek ve ekonomik etki açısından geldiği boyutları gözler önüne seriyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak bu ve benzeri doğal afetlerin daha sıklıkla ve daha büyük ölçeklerde meydana gelmesi bekleniyor. Yüksek risk taşıyan bölgelerdeki nüfus yoğunluğu ve ekonomik etkinlik nedeniyle doğal afetlerin ekonomik etkilerinin de artması kaçınılmaz gözüküyor.
Avrupalı sigortacılar ise iklim değişikliğinin olumsuz ekonomik etkilerinin azaltılması ve ekonomik aktörlerin bu konuda sorumluluk almalarının sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (CEA) tarafından hazırlanan “İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Sosyal ve Ekonomik Etkilerinin Azaltılması” konulu rapor, Avrupa sigorta sektörünün araştırma, afet önleme yöntemlerinin teşviki ve finansal çözümler sunulması konusundaki katkıları konusunda politika belirleyicilerin bilincini arttırma amacı taşıyor. Raporun bir diğer amacı ise özel sektör-kamu ortaklığının başarıya ulaştığı alanlarda iyi uygulama örneklerini ortaya koymak.
Rapor beş başlıktan oluşuyor:
1. İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Avrupa’ya Etkisi
2. İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Sigortacılara Etkisi
3. Avrupa’da Doğal Afet Teminatları
4. Önleyici Tedbirlerin Teşviki ve Sigortalanma Koşullarının İyileştirilmesinde Özel Sektör-Kamu İşbirliği
5. Sonuçlar ve Öneriler
Raporun İngilizce orijinal metni için tıklayınız...